‘Birbirine bu denli bağlı olan nadir ülkelerdeniz!

İstanbul Kültür Üniversitesi Avrupa Kariyer ve İş Gücü Birimi ile Aşağı Saksonya Eyaleti ‘Deutsche Management Akademie- Aşağı Saksonya Alman Yönetim Akademisi’ (DMAN) arasında daha önce imzalanmış olan kariyer odaklı bir iş birliği anlaşmasının uygulama protokolü de imzalandı. İmza töreninde konuşan Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanı Stephan Weil, “Ortak bir sınırı olmadığı halde birbirine bu denli bağlı olan nadir ülkelerdeniz” dedi.

HANNOVER’de gerçekleşen imza törenine, göreve yeni başlaması vesilesiyle Eyalet Başbakanı Stephan Weil’i ziyaret eden Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen de eyalet başbakanıyla birlikte katıldı. İş birliği protokol anlaşması, İstanbul Kültür Üniversitesi adına protokol temaslarını yöneten Prof. Dr. Hanife Öztürk Akkartal ile DMAN Direktörü Alexander Wurst tarafından imzalandı. Berlin’de faaliyet gösteren avukat Dr. Hayriye Manzel-Yerlikaya ve yine Berlin’de faaliyet gösterip aynı zamanda İstanbul Kültür Üniversitesi’nde ders veren avukat Dr. Martin Manzel de girişimleriyle iş birliğine katkı sağladı. İmza töreninde İKÜ Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver de hazır bulundu.

‘TÜRK DOSTLARIMIZLA İYİ İLİŞKİLER KURMAKLA YAKINDAN İLGİLİYİZ’
Berlin Büyükelçisi Başar Şen imza töreni öncesinde, eyalet Başbakanı Stephan Weil ile birebir bir görüşme gerçekleştirdi. Büyükelçi Ahmet Başar Şen ile görüşmesinin çok olumlu geçtiğini belirten eyalet Başbakanı Weil, “Keyifli ve ilginç olduğunu düşündüğüm, karşılıklı olarak zor noktaların da atlanmadığı bir sohbet gerçekleştirdik.
Farklılıklar müşterek bir ortamda da tartışılabilir. Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkiler için bu deneyimin kalıcı olmasını her zaman diliyorum. Öyle görünüyor ki ortak bir sınırı olmadığı halde birbirine bu denli bağlı olan nadir ülkelerdeniz. Almanya’da yaşayan, bazıları dördüncü veya beşinci kuşakta milyonlarca Türkiye kökenli insan nedeniyle, ülkelerimiz her zaman birbiriyle bağlantılı olacaktır. Aşağı Saksonya Türk dostlarımızla iyi ilişkiler kurmakla yakından ilgili” dedi.

‘TÜRKİYE’NİN KALİTELİ İŞ GÜCÜ VAR’
Stephan Weil, imza töreni vesilesiyle yaptığı konuşmada Almanya’daki kalifiye iş gücü açığına da dikkat çekti. Türkiye’nin kaliteli iş gücü olduğunu belirten Weil, “Demografik eğilimler nedeniyle, Almanya’da gözle görülür bir kalifiye işçi açığımız var. Öte yandan, Türkiye’de mevcut ekonomik durum nedeniyle iş arayan motive olmuş çok sayıda genç var. Karşılıklı yarar sağlayarak her iki sorunu da aynı anda çözmek için bir araya gelmekten daha başka ne olabilir? Aşağı Saksonya Alman Yönetim Akademisi ile İstanbul Kültür Üniversitesi arasındaki bu projeden çok mutluyum. Bu proje, nasıl başarılı bir ortaklık kurulabileceğinin güzel bir örneğidir” dedi.

TWITTER HESABINDAN DUYURDU
Weil, anlaşmayı bir de Twitter hesabından paylaştı. Weil paylaşımında, “Almanya ve Türkiye, her şey bir tarafa, bir arada yaşayan milyonlarca Türkiye kökenli insanın varlığından dolayı birbirine çok yakın iki ülkedir. Ülkelerimizin tüm zorluklara rağmen iş birliği içinde birlikte çalışması daha da önemlidir. Bu nedenle, göreve yeni başlayan Büyükelçi Ahmet Başar Şen’in ziyareti sırasında, Aşağı Saksonya Alman Yönetim Akademisi ile İstanbul Kültür Üniversitesi arasında başlatılan kariyer projesinin uygulanması amacıyla bir sözleşme imzalanmış olmasından memnuniyet duyuyorum” dedi.

‘ULUSLARARASI BİR DENEYİM OLACAK’
Bahar Akıngüç Günver, iş birliğinin önemine değinerek “DMAN ile protokolümüz hem öğrencilerimiz hem de mezunlarımız için uluslararası bir deneyim olacak. Uluslararası iş piyasasına nitelikli iş gücü kazandırma konusunda detaylı bir eğitim programı protokolün en güçlü yönü” diye konuştu. Varılan anlaşma gereği, Türkiye’de meslek yüksekokul ve üniversite mezunlarına, Almanya’da kariyer yapabilmeleri için fırsat sunulacak.

İKİ DİLDE SEMİNER VERİLECEK
Almanya'da kariyer yapıp burada çalışmak isteyenlerin Alman iş piyasasına hazırlanmalarını hedefleyen proje kapsamında Türkiye’de ve Almanya’da iki dilde seminerler verilecek. Seminer katılımcılarının talep etmesi durumunda Berlin’de yerleşkesi olan proje partneri ‘elemanya personel ve şirket danışmanlığı GmbH’ portföyüne kaydedilerek Almanya’da iş bulma imkânları artırılabilecektir. Ayrıca, vize ve oturum süreçlerinde projeye dahil uzman bir hukuk ofisinden destek alınabilecektir.

Kaynak: Hürriyet
Not: Metinde dil ve imla düzeltmeleri AVKİB tarafından yapılmıştır.