Ana içeriğe atla

DMAN ile İstanbul Kültür Üniversitesi

DMAN ile İstanbul Kültür Üniversitesi Arasında İmzalanan Nitelikli İş Gücü Projesi

(Aşağı Saksonya Başbakanlığı’nın Resmi Açıklaması)

19 Ocak 2022 Çarşamba günü (bugün) Başbakan Stephan Weil ile Türkiye Büyükelçisi Ahmet Başar Şen arasında Aşağı Saksonya eyalet hükümetinin misafirhanesinde bir görüşme gerçekleşti. Ardından Weil ve Şen'in huzurunda DMAN ile İstanbul Kültür Üniversitesi arasında nitelikli iş gücü projesi uygulama sözleşmesi imzalandı.

2017 yılına ait resmi olmayan kaynaklara göre (BTEU= Türk-Avrupa Girişimciler Derneği), Aşağı Saksonya’da toplam 24000 çalışanı zorunlu sigortaya tabi olarak istihdam eden 4800 Türk veya Türkiye doğumlu serbest meslek sahibi bulunmaktadır. Bunlardan sırf 3200’ü Hannover bölgesinde aktiftir. 2020 yılında Aşağı Saksonya ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2,95 milyar Euro civarındaydı (bu Aşağı Saksonya dış ticaretinin yaklaşık yüzde 1,9’una tekabül ediyor). Bu, Türkiye’den Aşağı Saksonya’ya yaklaşık 1,25 milyar Euro değerinde mal ithalatı ve Aşağı Saksonya’dan Türkiye’ye yaklaşık 1,69 milyar Euro değerinde mal ihracatı anlamına gelmektedir.

Başbakan ve Büyükelçi arasındaki görüşme, Türkiye ile Aşağı Saksonya eyaleti arasında süregiden çeşitli kişisel ve ekonomik ilişkileri ele aldı. Bilhassa Aşağı Saksonya’da yaşayan ve kendilerini Türkiye’ye olduğu kadar Aşağı Saksonya’ya da bağlı hisseden Türk kökenli insanların durumu tartışıldı. Aşağı Saksonya’daki Türk girişimcilerin mutabakatları, ana dilde eğitim ve yabancı düşmanlığı eğilimleri gibi meselelere işaret edildi. Hassas konular da dışarıda bırakılmadı. Başbakan Weil, Aşağı Saksonya’daki Kürtlerin, terör örgütüne üye olduklarından şüphelenildiği için haksızlığa uğradıklarını hissettiklerini bildirdi.

Başbakan Weil daha sonra şunları vurguladı: “Karşılıklı olarak zor meselelerin atlanmadığı, keyifli ve ilginç olduğunu düşündüğüm bir görüşme gerçekleştirdik. Farklılıklar bir iş birliği ortamında da konuşulabilir. Bu tecrübenin Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler için her zaman geçerli olmasını diledim. Öyle sanıyorum ki ortak bir ülke sınırını paylaşmayan pek az halk birbirine bu kadar yakından bağlı olur. Bazıları dördüncü ya da beşinci kuşaktan olup Almanya’da yaşayan milyonlarca Türk kökenli insan sayesinde ülkelerimiz her zaman müstesna bir ilişki içinde olacaktır. Aşağı Saksonya, Türk dostlarımızla iyi ilişkilere sahip olma konusuna büyük ilgi göstermektedir.”

Temmuz 2021 tarihinde Aşağı Saksonya Alman Yönetim Akademisi (DMAN) ve İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ), eğitim sektöründe ortak çalışma yürütmek konusunda bir iş birliği anlaşması imzaladı. Bugün de bu nitelikli iş gücü projesinin uygulanması hususlarını içeren bir sözleşme imzalandı. Projenin amacı, Almanya’da demografik değişim nedeniyle artan vasıflı eleman açığını, ülkelerindeki yüksek işsizlikten etkilenen, Türkiye’deki genç ve motive nitelikli uzmanlarla telafi etmektir. DMAN, uluslararası pazarlarda başarılı olabilmeleri için uzmanları ve yöneticileri etkin bir şekilde niteliklendirmektedir. İKÜ, Türkiye yasalarına göre hem Türkiye devleti hem de uluslararası düzeyde tanınan bir vakıf üniversitesidir. Burada alınmış olan dereceler Federal Eğitim Bakanları Konferansı (=Kultusministerkonferenz)  tarafından eşdeğer olarak tanınır. Proje, mühendislik, bilişim, sağlık, lojistik ve benzeri alanlardan yüksek nitelikli Türk üniversite mezunlarını Alman iş piyasasına hazırlamayı amaçlamaktadır. İKÜ, önümüzdeki dönemde Almanca kursları, uygulamalı eğitimler ve Almanya’da yaşama ve çalışma hayatına hazırlık seminerleri sunacaktır. Ayrıca DMAN, Almanya’daki ticari işletmelerin gereksinimlerine göre uyarlanmış ve halihazırda bu şirketlerle iletişim için fırsatlar yaratan seminerler düzenleyecektir.

Stephan Weil: “Demografik eğilimler nedeniyle, Almanya’da gözle görülür bir nitelikli elaman sıkıntısı yaşıyoruz. Öte yandan, Türkiye’de mevcut ekonomik durumdan ötürü iş arayıp bulamayan ve motivasyonu yüksek birçok genç var. Öyleyse, karşılıklı yarar adına her iki sorunu da aynı anda çözmek amacıyla bir araya gelmek dışında daha doğrudan bir çözüm olamaz. Aşağı Saksonya Alman Yönetim Akademisi ile İstanbul Kültür Üniversitesi arasındaki projenin varlığından bu yüzden çok mutluyum. Bu proje, birlikte çalışmanın başarılı olabileceğine dair güzel bir örnek teşkil etmektedir.”

Kaynak: https://www.stk.niedersachsen.de/startseite/presseinformationen/fachkrafteprojekt-zwischen-dman-und-der-istanbul-kultur-universitat-207795.html