Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası, DMAN ve İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Temsilcilerini Ağırladı

(Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Açıklaması – 2)

Almanya’da nitelikli eleman sıkıntısı mühim ve güncel bir mesele. Henüz yaygın olmasa da bazı sektörlerde bu ihtiyaç şimdiden fark edilmeye başladı ve gelecek yıllara ilişkin tahminler eleman açığının büyük ölçüde daha da artacağını öngörüyor.

DMAN ile İKÜ arasındaki Alman-Türk nitelikli iş gücü projesi tam burada devreye girdi. İş dünyasından, Berlin Ticaret ve Sanayi Odası ve Federal İş ve İşçi Bulma Kurumu’ndan temsilciler ve proje yürütücüleri konuyla ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nın Leipziger Platz’daki merkezinde bir araya geldi.

Etkinlik, kısa bir karşılama ve bir önceki gün Hannover Başbakanı Stephan Weil’ın huzurunda gerçekleşen nitelikli iş gücü projesi uygulama sözleşmesi imza töreninin özeti ile başladı. Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nın rolü ve konunun önemi odanın yönetim kurulu üyesi Bahattin Kaya tarafından vurgulandı ve kısa bir tanıtım turunun ardından hemen tartışma ve fikir paylaşımı başladı.

Bunu, diğer isimlerin yanı sıra Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası üyesi avukat Dr. Hayriye Yerlikaya-Manzel ve avukat Dr. Martin Manzel tarafından başlatılan projenin tanıtımı takip etti. Projenin başvuru merkezi İstanbul Kültür Üniversitesi olarak belirlenmiştir. Üniversite ve meslek yüksek okulu mezunları, DMAN ile iş birliği içerisinde hazırlanan genel ve branş odaklı kurslarla Almanya’daki çalışma hayatına hazırlanmaktadır. Almanya’da yaşamaya ve iş hayatına hazırlık, 2019 yılında İstanbul Kültür Üniversitesi’nin girişimiyle kurulan personel ve yönetim danışmanlığı şirketi elemanya GmbH’nin hizmetleri ve göç hukuku ve vize ile ilgili meselelerde uzmanlaşmış olan Manzel-Yerlikaya hukuk firmasının katkılarıyla tamamlanacaktır. Bununla birlikte, üniversite ve mezunlar, diplomalarının Almanya’da tanınıyor olmasından da önemli ölçüde faydalanabileceklerdir.

25 yıl önce özel bir eğitim kurumu olarak kurulan üniversitenin Almanya ile daha uzun bir geçmişe dayanan yakın bağları var. Üniversite vakfının Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver’in dedesi 20. yüzyılın başında 9 yıl Almanya’da yaşadı ve çalıştı. 1932 gibi erken bir tarihte İstanbul’da, Almanya’nın eğitim olanaklarından da faydalanan bir açık öğretim okulu kurdu. Bu gelenek ve tarih nedeniyle, sağlanan bu iş birliği yoluyla Alman-Türk ilişkilerini daha da güçlendirmek ve geliştirmek Günver için bilhassa büyük bir kişisel ilgi meselesidir.

Görüşmenin sonraki aşamasında, programın finansmanı ve kamu fonları yoluyla destek olanakları veya gelecekteki işverenler tarafından sağlanabilecek ön finansman olanakları tartışıldı ve fikirler beyan edildi.
Berlin Ticaret ve Sanayi Odası ve Federal İş ve İşçi Bulma Kurumu temsilcileriyle de potansiyel nitelikli uzmanların olası açıklarının giderilebileceği telafi kurslarının olanakları tartışıldı. Berlin-Nord İş ve İşçi Bulma Kurumu CEO’su Christoph Möller, konuya dair bazı yasal engellere işaret etti; ancak diğer yandan iş bulma kurumu adına pragmatik bir yaklaşım vaat etti. Berlin Ticaret ve Sanayi Odası Ekonomi ve Politika Birimi Başkanı Sandra Trommsdorf da özellikle ihtiyaç değerlendirmesi alanında destek sözü verdi.

Sözleşmenin Aşağı Saksonya’da imzalanması göz önünde bulundurulduğunda, bu projenin sadece bu eyalet ile sınırlı olup olmadığı sorusu akla gelmektedir. Fakat Dr. Manzel, görüşmede projenin sadece Aşağı Saksonya ile sınırlı olmadığını beyan etti.  Proje Almanya genelinde uygulanacak ve aynı zamanda Türkiye’nin her yerinden üniversite mezunu ve profesyonel eğitim almış kişilerin başvurularına açık olacaktır. Dr. Manzel ayrıca nitelikli eleman eksikliğini salt bu proje ile çözmenin mümkün olmadığını ve böyle bir şeyin söz konusu olamayacağını da vurguladı. Bu proje ile hedeflenen, daha ziyade, pilot ve örnek proje olarak hizmet vermek, doğru yönde ilk adımı atmak ve sonraki projelerin önünü açmaktır.

Toplantı katılımcıları daha sonra meselenin daha spesifik yönleri üzerine fikir alışverişinde bulundular. Sorunu çözmeye kararlı olan katılımcılar, karşılıklı iletişim bilgileri alarak ve hedefleri belirleyerek bundan sonra atılacak adımlar üzerine birlikte kafa yordular.

Kaynak: https://td-ihk.de/de/nachrichten/td-ihk-empfangt-vertreter-der-deutschen-management-akademie-niedersachsen-dman-und-der-kulturuniversitat-istanbul-iku-zur-vorstellung-des-deutsch-turkischen-fachkrafteprojekts