Ana içeriğe atla

Alman Yönetim Akademisi Aşağı Saksonya (DMAN) ve İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) arasında imzalanan iş gücü projesi (Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Açıklaması – 1)

Alman Yönetim Akademisi Aşağı Saksonya (DMAN) ve İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Arasında İmzalanan Nitelikli İş Gücü Projesi

(Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Açıklaması – 1)

19 Ocak 2022 Çarşamba günü Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Sayın Ahmet Başar Şen Aşağı Saksonya’ya ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi.

Başbakan Stephan Weil, Ahmet Başar Şen’i Aşağı Saksonya eyalet hükümetinin konuk evinde Türk-Alman ilişkilerinin mevcut durumu ve olası potansiyel gelişmeler hakkında bilgi alışverişinde bulunmak üzere kabul etti. Ardından Weil ve Şen’in huzurunda DMAN ile İKÜ arasında başlatılan nitelikli iş gücü projesinin uygulanmasına dair bir sözleşme imzalandı.

Diğer isimlerin yanı sıra Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası üyesi avukat Dr. Hayriye Yerlikaya-Manzel ve avukat Dr. Martin Manzel tarafından başlatılan proje, nitelikli iş gücü istihdamı konusunda iki ülke arasında yakın iş birliğini öngörüyor.
Projenin amacı, Almanya’da demografik değişim nedeniyle ortaya çıkan vasıflı eleman açığını, ülkelerindeki yüksek işsizlikten etkilenen Türkiye’deki genç ve motive nitelikli uzmanlarla telafi etmektir. 

Türkiye nüfusunun yaş ortalaması genç bir yapıya sahip. Buna karşılık, Alman işverenler, boş pozisyonları doldurmanın giderek daha zor hale geldiğini belirtmektedir. 

DMAN, uluslararası pazarlarda başarılı olabilmeleri için uzmanları ve yöneticileri etkin bir şekilde niteliklendirmektedir. İKÜ, Türkiye yasalarına göre hem Türkiye devleti hem de uluslararası düzeyde tanınan bir vakıf üniversitesidir. Burada alınmış olan dereceler Federal Eğitim Bakanları Konferansı (=Kultusministerkonferenz) tarafından eşdeğer olarak tanınmaktadır. Proje, mühendislik, bilişim, sağlık, lojistik ve benzeri alanlardan yüksek nitelikli Türk üniversite mezunlarını Alman iş piyasasına hazırlamayı amaçlamaktadır. İKÜ, önümüzdeki dönemde Almanca kursları, uygulamalı eğitimler ve Almanya’da yaşama ve çalışma hayatına hazırlık seminerleri sunacaktır. Ayrıca DMAN, Almanya’daki ticari işletmelerin gereksinimlerine göre uyarlanmış ve halihazırda bu şirketlerle iletişim için fırsatlar yaratan seminerler sunacaktır. Bu proje kapsamında sadece akademik alanda değil, mesleki eğitim alanında da olanaklar sağlanmaktadır. Ayrıca, sadece İKÜ mezunları değil, diğer üniversitelerden mezun olanlar da bu olanaklardan yararlanabilmektedir. Başbakan Weil ve Büyükelçi Şen, Türkiye ve Almanya’nın birbiriyle olan yakın bağının 60 yıl önce imzalanan işe alım anlaşmasından ibaret olmadığını göstermesi açısından bu iş birliğinin varlığından oldukça memnuniyet duymaktadır. 

Bu pilot proje, diğer birçok projeye örnek olma potansiyeline sahiptir. Programdaki katılımcılar, kapsamlı bir şekilde eğitim almış uzmanlar olarak 5-10 yıllık mesleki deneyimden sonra her iki ülke arasında köprü görevi görebilecekleri için, iki ülke için de avantajlı bir durum söz konusudur. 

Başbakan Weil’ın kabulünün ardından, nitelikli iş gücü projesinin partnerleri olan DMAN ve İKÜ heyetine proje ayrıntılarını Hannover Belediye Başkanı Belit Onay’a sunma fırsatı verildi.

Akşam ise Türkiye Başkonsolosu Sayın Gül Özge Kaya’nın rezidansında bir buluşma gerçekleşti. Hannover Sanayi ve Ticaret Odası, Hannover Impuls İş Geliştirme Ajansı, Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri ve bölge ekonomisinde rol oynayan diğer pek çok aktör, Büyükelçi Şen ve proje yürütücüleri ile daha yakın diyalog kurma fırsatı buldu.

20 Ocak 2022 Perşembe günü DMAN ve İKÜ temsilcileri, avukat Dr. Hayriye Yerlikaya-Manzel ve avukat Dr. Martin Manzel eşliğinde Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nın ziyaret etti.

Burada, nitelikli eleman ihtiyacı ve bu konuya dair beklentiler hakkında daha fazla bilgi alışverişinde bulunmak için Berlin Sanayi ve Ticaret Odası, Berlin İş ve İşçi Bulma Kurumu temsilcileriyle, siyaset ve iş dünyasından temsilcilerle görüşmeler yapıldı. 

Kaynak: https://td-ihk.de/de/nachrichten/fachkrafteprojekt-zwischen-der-deutschen-management-akademie-niedersachsen-dman-und-der-kulturuniversitat-istanbul-iku