Ana içeriğe atla


Sık Sorulan Sorular

Sık Sorulan Sorular

SORU: 1-Almanya Kariyer ve İş Gücü Programının Amacı Nedir?

CEVAP: 1- Almanya Kariyer ve İş Gücü Programı “kazan-kazan” esasına dayanan bir program olup; amacı, bir yandan demografik değişim nedeniyle nitelikli iş gücü açığı bulunan Almanya’nın ihtiyacını karşılamak, diğer yandan ise nitelikli üniversite ve meslek yüksek okul mezunlarına branşlarında tecrübe kazandırıp uzmanlaştırarak Türkiye’ye kazanım ve tecrübeleriyle dönmelerini sağlamaktır.

 

SORU: 2- Programın Hedef Kitlesi Kimlerdir?

CEVAP:2- Meslek Yüksekokulu ve Üniversite Mezunları ile birlikte öğrenimleri devam eden öğrencileri kapsamaktadır.

 

SORU: 3-Almanya Kariyer ve İş Gücü Programı’na mezun olmayan öğrenciler katılabilir mi?

CEVAP:3- -Programa öğrenciler de katılabilir; ancak Nitelikli İş Gücü Göçü yasasından faydalanmak için en az bir ön lisans diplomanız olmalıdır.

-Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası ile ilgili detaylı bilgi için bkz.

https://bit.ly/3L8SocR

https://tuerkei.diplo.de/tr-tr/service/-/2285736?openAccordionId=item-2285738-3-panel

 

SORU: 4-Program Kapsamında Gerçekleşen Semineler Nelerdir?

CEVAP: 4- Program 2 Aşamadan oluşmaktadır.

-1. Aşama Seminerleri T.C İstanbul Kültür Üniversite Bünyesinde Partnerleirmiz tarafından Almanya ve Almanya’da Yaşama dair bilgiler veren 5 farklı konulu seminerlden oluşmaktadır.

-2. Aşama Almanya’da DMAN merkezinde ''1 Haftalık Porgram'' boyunca branşa yönelik eğitimler ve uygun işletmelere yapılan ziyaretler ile gerçekleşmektedir.

 

SORU:5- İlk aşama seminer katılımcıları nasıl belirlenecek?  Kıstaslar nelerdir?

 

CEVAP: 5-40 kişilik kontenjana dahil olacak katılımcılar geniş bir başvuran kitlesi arasından program partnerleri tarafından değerlendirilerek seçilmektedir. Kıstaslar, katılımcı profillerine göre değişiklik gösterebilmektedir.

SORU: 6- Seminer ve Eğitimlerde Kontenjan sınırı var mıdır?

CEVAP: 6- Her iki aşamanında kendi içerisinde kontenjan sınırlarması mevcuttur. Detaylı bilgi edinip kayıt yaptırmanızı tavsiye ediyoruz.

 

SORU: 7-Program Partnerleriniz Kimlerdir?

CEVAP: 7- Deutsche Management Akademie Niedersachen (DMAN = Aşağı Saksonya Alman Yönetim Akademisi) (www.dman.de)

 

-Dr. Yerlikaya-Manzel & Dr. Manzel Göç ve Aile Hukuku Uzmanı Hukuk Bürosu (www.manzelyerlikaya.com)

 

-Elemanya Personal und Unternehmensberatungs GmbH (www.elemanya.de)

 

- GLS İnsan Kaynakları Özel İstihdam Hizmetleri Ltd. Şti. (www. pn-careersolutions.com)

 

 

SORU: 8- DMAN Hakkında Bilgi verir misiniz?

 

CEVAP: 8- 1989 yılında Aşağı Saksonya Eyaleti ve Aşağı Saksonya iş dünyasının hissedarları tarafından, Aşağı Saksonya'nın uluslararası iş ilişkilerinin genişlemesini desteklemek için kurulmuş olan bir eğitim akademisidir

 

SORU: 9- DMAN tarafından daha önce Türkiye'de yürütülen bir proje var mıdır?

CEVAP: 9-DMAN Türkiye'de ilk kez İstanbul Kültür Üniversitesi ile bir programa başlamış olup, 25 seneden fazla süredir uluslararası programlar yürütüp eğitimler vermeye devam etmektedir.

 

SORU: 10--Seminer sonunda verilen Resmi sertifika kariyer hayatımda bana ne katacaktır?

CEVAP: 10- Program aşamaları sonrasında her iki eğitim kurumu tarafından verilen sertifakaların Türkiye ve Almanya'da geçerliliği vardır. Alacağınız sertifikalar sizin sektörel olarak yetkinliğinizi, Almanya iş piyasasına eğitimlerimiz aracılığıyla hazırlandığınızı göstermektedir.

 

SORU: 11- Alanımızla ilgili Almanya ile yapılmış bir denklik anlaşması olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

 

CEVAP: 11- http://anabin.kmk.org adresinde “Hochschulabschlüsse → Suchen nach Abschlüssen“ sıralamasını takip ederek arama bölümüne alanınızı Türkçe olarak yazın. Aşağıda çıkan sonuçlarda “+” işaretine tıkladığınızda üniversitelerle yapılan anlaşmaları göreceksiniz. Kurumunuz ile denklik anlaşması bulunmuyorsa bizimle irtibata geçebilirsiniz.

 

SORU: 12-Programa katılmak için dil şartı var mıdır?

CEVAP: 12- Seminerler Türkçe veya Türkçe çeviri eşliğinde yürütülmektedir.

Federal Almanya Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası gereği dil şartı aramamakta olup, icra edeceğiniz mesleğe, çalışacağınız kuruma göre dil şartı değişiklik gösterebilmektedir.

SORU: 13- Program sonunda sizi neler bekliyor?

CEVAP: 13- Her iki aşamada katılımcıların dahil olacağı seminerler, onları Almanya’da çalışmaya dair yoğun bir biçimde hazırlayacak, Almanya iş piyasasıyla ilgili ve özel olarak sektörel güncel bilgiler ve deneyimler paylaşılacaktır. Böylelikle katılımcılar Almanya’da iş arama, iş bulma ve iş başvurusu yapma konularında ihtiyaç duyabileceği bilgilere sahip olabileceklerdir.

Ayrıca seminerlere eksiksiz katılım sağlayan katılımcılar İKÜ ve DMAN imzalı sertifika alacak ve Almanya’da uygun çalışma pozisyonları ile eşleştirmenin sağlanabilmesi için Berlin’de yerleşkesi olan diğer proje partneri “Elemanya Personal und Unternehmensberatungs GmbH” şirketinin portföyüne kaydedilecektir.

SORU: 14- Nasıl başvurabilirim?

CEVAP: 14- Başvurularımızı websitemiz üzerinden almaktayız. Programımızla ilgili detaylı bilgiyi de yine websitemizde bulabilirsiniz: https://avkib.iku.edu.tr/

 

SORU: 15-Program Hakkında yüz yüze nasıl bilgi alabilirim?

CEVAP: 15- T.C İstanbul Kültür Üniverstesi Ataköy Kampüsü 4. Kat C-01 Nolu ofisimizi hafta içi 8:30-18:00 ziyaret edebilirsiniz.